Geforce 4 series

Geforce 4 Ti 4600

Geforce 4 MX460

A Geforce 3 sorozat jellemzésekor akár egyszerre is tárgyalhattam volna a 3-as és 4-es sorozatot, hiszen annyira közel állnak egymáshoz. Az NV25 névre keresztelt GPU lényegében egy megújított 3-as sorozat magasabb órajelekkel, több vertex shader egységgel (akkoriban a pixel és vertex shader egységeket együttesen „nFinite FX Engine”-nek hívták), hardveres élsimítás támogatással.

Újdonság volt viszont a DirectX 8.1 és újabb pixel shader verzió mellett az AGP 8X szabvány támogatása bizonyos típusok esetében, habár ezek a kártyák nem merítették ki az AGP 4X szabvány 1,1 GB/sec sávszélességét. Szeretném kiemelni, hogy 2002-őt írunk, amikor a 4-es sorozat már támogatta a multi-display névre keresztelt technológiát, amivel képes volt egyszerre több megjelenítő vezérlésére.

Ahhoz, hogy meggyőző teljesítmény növekedést érjen el a gyártó, a 63 millió (3 millióval több, mint a Geforce 3) tranzisztort tartalmazó GPU-val, a már említett vertex shader egység duplázásán túl, órajel emelésre volt szükség az ATI Radeon 8500 ellen. Így a korábbi 240-250MHz-es csúcs 300-ra emelkedett.

A tesztekben is igen meggyőzően szereplő Ti 4600-as lett a csúcsragadozó és arról sokáig nem is volt hajlandó lemondani. Kisebb Titanium jelölésű variánsai csak órajelben különböztek.

9 Default
11 Default
13 Default

Forrás: www.tomshardware.com

Akkoriban csak a tehetőseknek volt lehetősége egy Titánium 4400 vagy 4600-as kártyára az olcsó megfizethető kategória az agyonbutított MX sorozat volt, abból is a 440-es volt a legnépszerűbb idehaza. Nem tartalmazta az nFinite FX Engine motort (pixel és vertex shader) így csak DirectX 7-et támogatott, lényegében egy Geforce 2 MX GPU-ról van szó, megtoldva néhány Geforce 4 „fícsőrrel”.

A teljes 4-es sorozatot az alábbi táblázatban találjátok a legfontosabb paraméterekkel.

19 Default

Geforce 4 sorozat specifikáció (nagyítható)Werewolf 3D demó a Geforce 4 Titánium kártya képességeivel.
Elgondolkodtató mit tudott egy kártya 2002-ben

Comments are closed